Εναλλαγές μαχητών και συμμαχιών ανοίγουν νέα μέτωπα στη Συρία

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στη Συρία, όπου το τέλος του πολέμου που έμοιαζε πριν από ένα μήνα ορατό, έγινε και πάλι ευσεβής πόθος. Στο πεδίο της μάχης, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους προσήλθαν ασμένως, άλλοι σκληροί διεκδικητές εδαφών και σφαιρών επιρροής με κοινό σκοπό τον διαμελισμό της Συρίας. Η μπαγκέτα, όμως, που έμοιαζε να βρίσκεται στα χέρια της Μόσχας, περνά εκ νέου στην Ουάσινγκτον.

Από τη Μαρία Λίλα

Η πρώτη «κορώνα», άλλωστε, ακούστηκε από τον Ρεξ Τίλερσον στο Πανεπιστήμιο του Stanford στις 17 Ιανουαρίου, όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα προωθήσει, θα εκπαιδεύσει, θα χρηματοδοτήσει και θα υποστηρίξει – για αόριστο χρονικό διάστημα – ένα νέο συνοριακό τάγμα 30.000 Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτή η στρατιωτική δύναμη, με απώτερο σκοπό την κατάτμηση της Συρίας, σχεδιάστηκε για να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, που αναμένεται να εγκατασταθούν στις τρεις νέες και μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Χιλιάδες άλλα στρατεύματα, εξάλλου, βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε αεροσκάφη των ΗΠΑ και σε πολεμικά πλοία που πλέουν ανοικτά των ακτών της Μεσογείου μαζί με αυτά που σταθμεύουν στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ.

Με την ομιλία του, ο πρώην επικεφαλής της «Exxon-Mobile» αποσαφήνισε, ουσιαστικά, την πολιτική των ΗΠΑ από το 2011, όταν η τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, άνοιξε τις στρατιωτικές της βάσεις για να διευκολύνει την είσοδο στη Συρία περίπου 70.000 μαχητών του ISIS και συναφών φονταμενταλιστών τρομοκρατών από περίπου 70 χώρες που επεδίωκαν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ και τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου.

Για το θέμα έγραψαν επτά χρόνια μετά οι «New York Times»- στα τέλη του 2017: «Το 2011 ο Ερντογάν χρηματοδότησε συριακές ομάδες ανταρτών και αργότερα επέτρεψε σε ξένους στρατολόγους από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές μαχητικές ομάδες να περάσουν από την Τουρκία στη Συρία».

Τότε ο Άσαντ, όπως και ο πρόεδρος της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, μήνες πριν, αναμενόταν, ευρέως, να εγκαταλείψει τη Συρία ή να σκοτωθεί, αφήνοντας την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή αυτή της Μέσης Ανατολής στην απόλυτη κυριαρχία και εκμετάλλευση των ΗΠΑ.

Σήμερα, με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να έχει νικηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον στρατό της συριακής κυβέρνησης, ο οποίος έχασε 50.000 στρατιώτες του σε αυτή την προσπάθεια, το ένα τέταρτο της συνολικής του δύναμης, με τη βοήθεια των προσκεκλημένων συμμάχων της Δαμασκού  – Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ -οι ΗΠΑ επανέρχονται με νέα σχέδια για τον διαμελισμό και την εκμετάλλευση της Συρίας.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δημιούργησαν την «εξτρεμιστική» απειλή στο Ιράκ, το ISIS, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας. Ομοίως και ο βομβαρδισμός της Λιβύης κατέστρεψε την υποδομή αυτού του κράτους και διευκόλυνε τους μισθοφόρους που υποστηρίχθηκαν από το Κατάρ, να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας, της Τρίπολης.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης της Λιβύης που σύντομα έφερε χάος και διαφθορά καθιστώντας σήμερα τη χώρα κέντρο του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου.

Η τελευταία ανακοίνωση του Τίλερσον κινείται στην ίδια κατεύθυνση δίνοντας, στην ουσία, το πράσινο φως στην Τουρκία, να ξεκινήσει την επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας (SDF) στην Αφρίν.

Περιγράφοντας το SDF, η αρχισυντάκτρια του γραφείου των «New York Times» Anne Barnard έγραψε στις 24 Ιανουαρίου ότι είναι «ο επίσημος εταίρος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, μια πολιτοφυλακή γνωστή ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η οποία περιλαμβάνει Άραβες και Ασσύριους μαχητές, αλλά κυριαρχείται από τον κουρδικό Y.P.G. [Μονάδες Προστασίας του Λαού]». Οι Αμερικανοί υπογράμμισαν αυτές τις λεπτομέρειες.

Το YPG διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος θεωρείται από την Τουρκία ως ο διάολος μεταμορφωμένος εξαιτίας του μακρόχρονου αγώνα του για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει, εδώ και καιρό, το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Times προσθέτουν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν αποτελεσματικό πράσινο φως στην τρέχουσα τουρκική επίθεση ενάντια στην Αφρίν, προτρέποντας την, φυσικά, σε αυτοσυγκράτηση, αλλά υπογραμμίζοντας ότι δεν λειτουργεί η πορεία για ειρήνη στη Συρία με το YPG εκεί».

Ακόμη πιο περίπλοκη γίνεται αυτή η εξίσωση αν προστεθούν και οι ομάδες των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που συμμάχησαν με τον τουρκικό στρατό.

Ο Ναουάφ Χαλίλ, πρώην αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων της Συρίας, χαρακτήρισε την ομιλία του Τίλερσον «ένα σαφές αμερικανικό όραμα για την κατάσταση στη Συρία. … που δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο είναι στην ίδια σελίδα για τη Συρία».

«Περιττό να πούμε ότι οποιαδήποτε αντίληψη για ένα μελλοντικό κουρδικό κράτος δεν θα πάρει ποτέ μορφή υπό την αιγίδα των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο ίδιος. «Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού για τους καταπιεσμένους και γεωγραφικά διασκορπισμένους Κουρδικούς λαούς μπορεί να ασκηθεί μόνο με την πλήρη αποχώρηση όλων των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων των ΗΠΑ».

Οι κουρδικές ψευδαισθήσεις για τους στόχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τη δημιουργία κουρδικού κράτους, διαλύθηκαν με την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στις 20 Ιανουαρίου.

Οι κουρδικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους έχουν συστήσει τρία αυτόνομα καντόνια στη βόρεια Συρία, ανάμεσά τους και αυτό της Αφρίν, από την έναρξη της συριακής σύρραξης το 2011. Τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη έχουν επεκταθεί από τότε που οι Κούρδοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις που συγκροτήθηκαν για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο η Ουάσινγκτον, αλλά και η Δαμασκός, αντιτάσσονται στα σχέδια περί κουρδικής αυτονομίας.

Τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν σήμερα στόχους των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός. Η Τουρκία είχε διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές  μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην επαρχία Ιντλίμπ στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Hurriyet».

Αποθήκες πυρομαχικών, καταφύγια και θέσεις οπλικών συστημάτων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών επιδρομών που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον στρατιωτικό επιχειρησιακό τους συντονισμό στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κι αυτό καθώς οι ΗΠΑ μπαίνουν δυναμικά ξανά στις μάχες στην περιοχή της Ντέιρ Εζόρ. Η αμερικανική επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 100 φιλοκυβερνητικών Σύρων μαχητών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων στο Ντέιρ Εζόρ κοντά στα διυλιστήρια.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο επικεφαλής δύναμης των μαχητών SDF στην περιοχή, Αχμέντ Αμού Κχάουλα, στο πρακτορείο ΑΡ, υποστήριξε πως οι δυνάμεις του δέχτηκαν επίθεση από κυβερνητικές τοπικές ένοπλες Δυνάμεις που είναι γνωστές ως «Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας» κοντά στις πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, που την κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «νέα σφαγή που συνιστά έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας». «Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει αυτήν τη σφαγή και να καταστήσει υπεύθυνο τον συνασπισμό των ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική επιστολή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός «είναι παράνομος και θα πρέπει να διαλυθεί».

Οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από τον νέο παράνομο βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν στη Συρία, κάλεσαν, την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Άσαντ, «να σταματήσει τώρα» τη χρήση χημικών όπλων και τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε υποκριτικά «πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία» για την αύξηση της βίας στο Ιντλίμπ και την Ανατολική Γκούτα κοντά στη Δαμασκό, με την εκπρόσωπό του, Χέδερ Νάουερτ, να κάνει λόγο για «δεκάδες νεκρούς» από τους τελευταίους βομβαρδισμούς.

«Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε εξαιρετικό κίνδυνο, χωρίς να υπάρχει λύση» δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και συντονιστής της περιφερειακής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Πάνος Μουμτζής. «Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό».

Το γεγονός είναι ότι ο συριακός πόλεμος, εδώ και χρόνια, δεν ήταν μόνο ένας εμφύλιος πόλεμος, αλλά ένα πεδίο χωριστών και διασταυρούμενων ενίοτε συγκρούσεων με ένα περιστρεφόμενο κύμα μαχητών. Και αυτή η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...