Ο βρώμικος πόλεμος στην Αφρίν μπορεί να γίνει το Βιετνάμ της Τουρκίας

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρεις εβδομάδες εκκωφαντικής σιωπής για να ανοίξει, τελικά, τα μάτια της η Ευρωπαϊκή Ένωση και να δει τις τραγικές εξελίξεις στην επαρχία Αφρίν της Συρίας, στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας «Κλάδος Ελαίας».

Η επικεφαλής της διπλωματίας για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες «ανησυχούν βαθιά» για τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε την τουρκική επιθετικότητα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Άγκυρας αφού το καθεστώς Ερντογάν συλλαμβάνει όσους εκφράζονται δημόσια κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αφρίν ήταν το πιο ήρεμο τμήμα της Συρίας έως ότου ξεκίνησε η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στις 20 Ιανουαρίου. Στην αρχή, θεωρήθηκε ότι η επιχείρηση θα ήταν περίπατος για τον τουρκικό στρατό, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

Αλλά οι κουρδικές ομάδες αποφάσισαν να αντισταθούν στην τουρκική εισβολή και οι πρώτες τρεις εβδομάδες της επιχείρησης απέδειξαν ότι δεν θα ήταν τόσο εύκολο όσο αναμενόταν να ηττηθούν.

Η ΕΕ παρά τη μεγάλη καθυστέρηση ήταν ο πρώτος διεθνής παράγοντας που αντέδρασε στις συνεχώς αυξανόμενες απώλειες αμάχων στην Αφρίν και την τουρκική εισβολή.

«Εκτός από την ανθρωπιστική τραγωδία, η επιχείρηση στην Αφρίν θα μπορούσε να έχει πολιτικές συνέπειες. … Φοβάμαι ότι δεν θα καταστήσει την Τουρκία πιο ασφαλή» δήλωσε η Μογκερίνι στις 6 Φεβρουαρίου, όταν απευθύνθηκε στη Συνέλευση της ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας ως «παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Ακόμη περισσότερο η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μαργκό Γουόλστρομ ακύρωσε την πολυαναμενόμενη επίσκεψή της στην Τουρκία λόγω της κατάστασης στην Αφρίν και το σουηδικό κοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία.

Εκτός, όμως, από τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι Κούρδοι σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης ξεσηκωθεί και οι διαδηλώσεις είναι μαζικές σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Όπου κι αν βρίσκονται, βρίσκονται σε κίνηση. Σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης, χιλιάδες Κούρδοι εθελοντές συρρέουν στην Αφρίν για να πολεμήσουν κατά των Τούρκων και των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Τραυματισμένοι από την απώλεια του Κιρκούκ, χιλιάδες Κούρδοι του Ιράκ ξεχύθηκαν στους δρόμους της Σουλεϊμανίγια και το Ερμπίλ με συνθήματα αλληλεγγύης στους Κούρδους της Συρίας.

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, τα πολιτικά κόμματα του κουρδικού κοινοβουλίου εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους Κούρδους που πολεμούν στην Αφρίν και την καταδίκη τους στην στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας.

Οι διοργανώνουν πορείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Στις 12 Φεβρουαρίου, περίπου 79 κουρδικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν πορεία από τη Λωζάνη στη Γενεύη της Ελβετίας για να διαμαρτυρηθούν για την τουρκική επιχείρηση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Για την κουρδική διασπορά, η Αφρίν έχει πλέον καταστεί ισοδύναμη με τις γενοκτονίες των Κούρδων στη Halabja και το Kobani.

Η Αφρίν όμως θα μπορούσε να γίνει το «Βιετνάμ» της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί εντέλει να καταλάβει την περιοχή, ωστόσο, αυτό θα μοιάζει με τον έλεγχο των ΗΠΑ στο νότιο Βιετνάμ.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει κάθε είδους αντιπολίτευση ως «προδοσία» και δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν ανησυχία για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

Τα κυριότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – υπό τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης – χαιρετίζουν την επιχείρηση και δημοσιεύουν ρεπορτάζ με επαίνους για τον «ένδοξο τουρκικό στρατό».

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει την έκταση της συνεχιζόμενης εθνικιστικής και αντικουρδικής φρενίτιδας μεταξύ των Τούρκων και την αυξανόμενη πόλωση της κοινής γνώμης.

Περίπου το 87% των Τούρκων πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να χωρίσουν την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Γερμανικό Marshall τον Νοέμβριο του 2017.

Περίπου το 54,3% των ερωτηθέντων πιστεύουν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εδαφική ενότητα της χώρας εξαιτίας της συμμαχίας τους με κουρδικές ομάδες.

Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη στον πληθυσμό της Τουρκίας κουρδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με έρευνα της SAMER, ενός μη κυβερνητικού πολιτικού και κοινωνικού ερευνητικού κέντρου στο Ντιγιαρμπακίρ, περίπου το 57% των Κούρδων πιστεύουν ότι στόχος της επιχείρησης στην Αφρίν είναι η κουρδική ταυτότητα και περίπου το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιχείρηση έχει στόχο την «καταστροφή των κερδών» των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Αφρίν θα μπορούσε να διαρρήξει μόνιμα τους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Τούρκων. Σε μια εποχή όπου η κοινωνική αρμονία μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ταυτοτήτων είναι καθοριστική για την εθνική ενότητα και συνοχή για οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής, τα πιθανά κοινωνικά αποτελέσματα της επιχείρησης στην Αφρίν μπορεί να είναι καταστροφικά για την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός, στρατολογεί «εθελοντές» για να πολεμήσουν ενάντια στους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού(YPG).

Όπως μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, οι τουρκικές αρχές προσφέρουν αμοιβή 300 λίρες την ημέρα, δηλαδή σχεδόν 64 ευρώ, στους παραστρατιωτικούς «Φρουρούς των Χωριών» της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να πολεμήσουν στην Αφρίν ενάντια στους ομοεθνείς τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Οι «Φρουροί των Χωριών» είναι παραστρατιωτικό σώμα που αποτελείται κυρίως από Κούρδους της Τουρκίας, αλλά και Κιρκάσιους, Τούρκους, Ουζμπέκους και Κιργίζιους. Τους δημιούργησε τη δεκαετία του 80 ο κουρδικής καταγωγής από τη μητέρα του, πρωθυπουργός και αργότερα πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, για να πολεμάνε τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...