Επίσημη «πρώτη» του Ισραήλ στον πόλεμο της Συρίας

Ανοιχτός πόλεμος έχει πλέον ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, καθώς το πρώτο επιβεβαίωσε ότι έχει εξαπολύσει «επίθεση μεγάλης κλίμακας» με τουλάχιστον δώδεκα επιδρομές κατά συριακών και ιρανικών στρατιωτικών στόχων εντός της Συρίας και το Reuters να μεταδίδει πως υπάρχει «σημαντική κλιμάκωση της έντασης».

Από τη Μαρία Λίλα

Αυτό που περιγραφόταν στο παρελθόν ως στρατηγικό «παιχνίδι αναμονής» εκ μέρους του Άσαντ και εκδηλωνόταν από την απροθυμία του να απαντήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του συριακού εναέριου χώρου από την ισραηλινή αεροπορία που προχωρούσε σε απρόκλητες επιθέσεις, φαίνεται να έχει τελειώσει με την κατάρριψη του ισραηλινού μαχητικού F-16 κοντά στην περιοχή του Γκολάν, χθες το πρωί.

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν σκοτεινές και εξακολουθούν να αναζητούνται το Ισραήλ επιβεβαίωσε την κατάρριψη του F-16 που πραγματοποιούσε επιδρομές σε τοποθεσίες στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του IDF (στρατιωτική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ) δήλωσε, ωστόσο, σε ένα tweet ότι «το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή τη σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας».

Το Ισραήλ, νωρίτερα είχε καταρρίψει Drone του Ιράν, προερχόμενο από το έδαφος της Συρίας.

«Προετοιμασία για πόλεμο στο Βορρά» είναι σήμερα το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Jerusalem Post, η οποία αναφέρει ότι το εβραϊκό κράτος ενίσχυσε την αεροπορική άμυνά του στην περιοχή κατά μήκος των συριακών συνόρων μετά την «σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ του εβραϊκού κράτους, της Συρίας και του Ιράν».

Μάρτυρες ανέφεραν στην εφημερίδα JPost ότι είδαν μια συστοιχία πυραύλων άμυνας να κατευθύνεται βόρεια κοντά στην πόλη Baka al-Gharbiya. Άλλοι μάρτυρες δημοσίευσαν φωτογραφίες αρκετών φορτηγών που μεταφέρουν πυραύλους μέσα από τις κεντρικές εθνικές οδούς στο βόρειο Ισραήλ.

Οι αεροπορικές άμυνες του Ισραήλ περιλαμβάνουν και τον Σιδηρούν θόλο, σχεδιασμένο να καταρρίπτει πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Επιπλέον, υπάρχει το σύστημα «Arrow», το οποίο παρακολουθεί βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και το σύστημα άμυνας πυραύλων του David, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους μέσης έως μεγάλης εμβέλειας και πυραύλους κρουζ από 40 έως 300 χλμ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη χώρα.

«Συζήτησαν την κατάσταση σχετικά με τις ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων στη Συρία» ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Νετανιάχου πως πρέπει να αποφευχθούν οποιαδήποτε βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή, σύμφωνα με το Interfax.

Φυσικά, η Ουάσιγκτον υποστήριξε το Ισραήλ και κατηγόρησε το Ιράν για την κλιμάκωση. Ο Τίλερσον που ξεκίνησε σήμερα μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την Ιορδανία, την Τουρκία, το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Κουβέιτ, όμως το βλέμμα του θα είναι στραμμένο στη Συρία.

Τελικά, η απόφαση για το αν θα προκύψει ένας πλήρης πόλεμος από την τελευταία σύγκρουση θα ληφθεί από τους Νετανιάχου και Πούτιν.  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντιέται τακτικά με τον Ρώσο πρόεδρο τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να πείσει τη Ρωσία να κρατήσει τις ιρανικές δυνάμεις μακριά από το ισραηλινό έδαφος. Η Ρωσία και το Ισραήλ έχουν επίσης δημιουργήσει μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για την αποφυγή τυχαίων συγκρούσεων στη Συρία.

Οι δυο Ισραηλινοί πιλότοι που εκτοξεύθηκαν από το μαχητικό που δέχτηκε τα αντιαεροπορικά πυρά προσγειώθηκαν στη βόρεια ύπαιθρο της Γαλιλαίας και έσπευσαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τοπικές αναφορές των ισραηλινών ΜΜΕ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στον επτάχρονο πόλεμο της Συρίας που χτυπήθηκε ισραηλινό αεροσκάφος και κατέπεσε προκαλώντας πολλαπλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά των στρατιωτικών βάσεων της Συρίας στη νοτιοδυτική πλευρά της Δαμασκού, σε αντίποινα.

Το δίκτυο «Al Masdar News» από τη Βηρυτό ανέφερε ότι η κατάρριψη συνέβη στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) και ότι το F-16 χτυπήθηκε όταν πετούσε μέσα στον συριακό εναέριο χώρο κοντά στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ έπληξε, στη συνέχεια, στόχους στην κεντρική Συρία και τα νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκό σε δύο ξεχωριστά και διαδοχικά κύματα αεροπορικών επιθέσεων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι ο πρώτος γύρος των επιθέσεων στόχευε στην κεντρική ερημική περιοχή της χώρας όπου τα συριακά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τους Ιρανούς συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, είναι γνωστό ότι διατηρούν βάσεις.

Ωστόσο, τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Ισραήλ συνέχισε να χτυπά την γύρω περιοχή της Δαμασκού όλη την ημέρα. Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ ως αδικαιολόγητη «επιθετικότητα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πλήξει στόχους εντός της Συρίας τουλάχιστον 100 φορές τα τελευταία χρόνια με τη Δαμασκό να έχει ζητήσει την επέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ ή μέτρα κατά του Ισραήλ, χωρίς ανταπόκριση.

Μάλιστα, είναι πλέον «κοινό μυστικό» η μακρόχρονη επιδίωξη της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία από το Ισραήλ που έδωσε κρυφή υποστήριξη στις ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο νότο της χώρας εκεί που καταρρίφθηκε το F-16. Όπως κάποτε είπε ο Ισραηλινός πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της CIA, Michael Morell, το «επικίνδυνο παιχνίδι» του Ισραήλ στη Συρία συνεπαγόταν το κοινό κρεβάτι με την Αλ Κάιντα που στόχευε στην καταπολέμηση της επιρροής των Σιιτών του Ιράν.

 

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...