Ο Άσαντ ενισχύει τους Κούρδους στην σκιά των αεροσκαφών που πέφτουν

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες καταρρίφθηκαν στη Συρία: ένα ρωσικό αεριωθούμενο αεροπλάνο, ένα τουρκικό ελικόπτερο πάνω από την Αφρίν και δύο ισραηλινά αεροσκάφη. Κι ενώ μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πέφτουν, ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ ενισχύει μυστικά τους Κούρδους που αντιστέκονται στην τουρκική εισβολή του «Κλάδου Ελαίας».

Αυτή τη στιγμή, πέραν του εμφυλίου στην Συρία μαίνονται οι συγκρούσεις ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με τη Χεζμπολάχ και τους Κούρδους. Ρώσοι και Σύροι μάχονται επίσης τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα και ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να καταλάβει την Αφρίν. Στο παρασκήνιο μαίνεται η αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσινγκτον, όπως και του Ισραήλ με το Ιράν.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και οι Κούρδοι πολέμησαν, στο παρελθόν, ο ένας τον άλλον, καθώς η Δαμασκός αντιτίθεται στις απαιτήσεις των Κούρδων για αυτονομία.

Αλλά στην Αφρίν, έχουν έναν κοινό εχθρό την Τουρκία και ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον για την παρεμπόδιση των επιδιώξεων του Ερντογάν.

Προσπαθώντας να προστατέψουν την Αφρίν, οι Κούρδοι ζήτησαν από τη Δαμασκό να στείλει δυνάμεις για να υπερασπιστούν τα σύνορα από την τουρκική εισβολή.

Η κυβέρνηση του Άσαντ δεν έστειλε στρατεύματα, αλλά παρείχε έμμεση βοήθεια, επιτρέποντας στους Κούρδους μαχητές, από όλες τις περιοχές να φτάσουν στην Αφρίν μέσω της επικράτειάς της, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών στο Reuters.

Ο Άσαντ κερδίζει, λοιπόν, ενώ κάνει πολύ λίγα πράγματα και μάλιστα αθόρυβα.

Η άφιξη των ενισχύσεων είναι πιθανό να βοηθήσει σημαντικά την αντίσταση των Κούρδων, να απωθήσει τις τουρκικές δυνάμεις και να παρατείνει μια σύγκρουση που υποσκάπτει τους πόρους δύο στρατιωτικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται τον Άσαντ για τον έλεγχο της συριακής επικράτειας.

Κοινώς με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα, πρόκειται για μια ακόμη επιπλοκή στον επταετή πόλεμο της Συρίας και μια υπενθύμιση για το πως οι Κούρδοι μπορεί μερικές φορές να συμμαχούν με τον Άσαντ, ακόμη και αν έχουν στρατιωτικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χωρίς διεθνή προστασία, οι δυνάμεις που καθοδηγούνται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία λένε ότι έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Δαμασκό για να επιτρέψουν την αποστολή ενισχύσεων στην Αφρίν από άλλες περιοχές που ελέγχουν όπως το Kobani και η περιοχή Jazeera.

Το αντάλλαγμα των Κούρδων, πέραν της παρεμπόδισης των σχεδίων του Ερντογάν, είναι η συνεργασία τους με τη Δαμασκό για να της προμηθεύσουν σιτηρά και πετρέλαιο από τις βορειοανατολικές περιοχές, που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο.

Ένας διοικητής της στρατιωτικής συμμαχίας που αγωνίζεται υπέρ του Άσαντ δήλωσε ότι: «οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από τη συνεργασία με το καθεστώς για να υπερασπιστούν την Αφρίν. Το συριακό καθεστώς βοηθά τους Κούρδους με ανθρωπιστική υποστήριξη και κάποια εφοδιαστική, όπως να κάνει τα στραβά μάτια και να επιτρέπει την διέλευση σε μερικά μέτωπα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίστηκαν στις κουρδικές μονάδες του YPG ως ζωτικής σημασίας συνιστώσα του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους και τις στήριξαν σε άλλες περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Αφρίν, αλλά στη Μανμπίζ έτσι δεν μπόρεσαν να προστατέψουν τον Αφρίν από την επίθεση της Τουρκίας, συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ.

Οι Κούρδοι, εν τω μεταξύ, κατηγορούν τη Ρωσία ότι έδωσε το πράσινο φως για την τουρκική επίθεση αποσύροντας τους παρατηρητές που είχε αναπτύξει στην Αφρίν πέρυσι.

Το YPG ελέγχει σχεδόν όλα τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Όμως, η Αφρίν διαχωρίζεται από την ευρύτερη περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους, ανατολικά, από μια ζώνη πλάτους 100 χιλιομέτρων που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό και τους συριακούς συμμάχους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Για μεγάλο μέρος του πολέμου, η Δαμασκός και το YPG απέφευγαν την αντιπαράθεση, κάποτε καταπολεμώντας κοινούς εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων ανταρτών που βοηθούν τώρα την Τουρκία να επιτεθεί στην Αφρίν.

Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι σχέσεις τους, καθώς η Δαμασκός απειλεί να προχωρήσει σε τμήματα της ανατολικής και βόρειας Συρίας που έχουν καταληφθεί από την SDF με την υποστήριξη του αμερικανικού συνασπισμού.

Οι κυριότερες κουρδικές ομάδες της Συρίας παραμένουν συνδεδεμένες με το όραμά τους για αυτονομία σε μια μορφή φεντεραλισμού που έρχεται σε αντίθεση με την αποφασιστικότητα του Άσαντ να ανακτήσει όλη την επικράτεια.

Κάθε πλευρά ως τώρα επέτρεψε στην άλλη να διατηρήσει τα εδάφη της με κάποια ανταλλάγματα. Στην κουρδική περιοχή του Qamishli, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει το αεροδρόμιο ενώ στην περιοχή Sheikh Maqsoud στο Χαλέπι, μια πόλη που ελέγχεται πια από τον κυβερνητικό στρατό, οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν τους δρόμους.

Εκατοντάδες Κούρδοι από αυτή την περιοχή πήγαν στην Αφρίν για να στηρίξουν τον αγώνα τους, πράγμα που σημαίνει ότι πέρασαν από εδάφη που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα αλλά και η Χεζμπολάχ.

 

 

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...